نباید بهانهای برای دوبارهنویسی نسخه کاغذی وجود داشته باشد
مهدی میرشاهولد، مدیرکل روابطعمومی و امور بینالملل سازمان بیمه سلامت ایران، تنها مسئولی است که درباره مشکلات بیماران در استفاده از نسخههای الکترونیک توضیح میدهد. او به همشهری میگوید: «دفترچه کاغذی بیمه، ابزاری برای نوشتن نسخه و تهیه دارو یا انجام خدمات درمانی و تشخیصی بود و حالا نسخه الکترونیک جایگزین آن شده و در عمل تفاوتهای بسیار مثبت و زیادی نسبت به نسخهنویسی کاغذی دارد. از اینرو نباید بهانهای برای دوبارهنویسی نسخه کاغذی وجود داشته باشد.»
او میگوید: «تمام پزشکان و مؤسسههای طرف قرارداد با سازمان بیمه سلامت میتوانند از طریق سامانه نسخه الکترونیک، نسخهها را بهصورت الکترونیک بنویسند و حتی امکان نسخهنویسی الکترونیک برای پزشکان مراکزی که با سازمان بیمه سلامت قرارداد ندارند هم وجود دارد و این مراکز و پزشکان هم میتوانند با ثبتنام در سامانه نسخه الکترونیک، نسخه بیماران را به صورت الکترونیک ارسال کنند.» بهگفته او، سازمان بیمه سلامت تاکنون توانسته در ۲۹استان بیش از ۹۶درصد نسخهها را الکترونیکی کند و تنها در ۲استان خراسانرضوی و تهران، میزان نسخهنویسی الکترونیک تا روز ۱۸دی بهترتیب ۸۵ و ۸۲درصد بوده است: «از تعداد ۱۸۴هزار و ۷۰۰نسخهای که در روز ۱۶دیماه نوشته شده، ۱۷۷هزار و ۲۰۲نسخه بهصورت تمامالکترونیک بوده و ۷۵۳۲مورد نیمهالکترونیک که از این میزان(نسخه نیمهالکترونیک) ۴هزار و ۹۹نسخه دارویی، هزار و ۷۲۸مورد مربوط به آزمایشگاه، ۷۶۸مورد مربوط به پرتوپزشکی و ۹۳۷مورد مربوط به فیزیوتراپی بوده است.»
میرشاهولد درباره حذف موقت رمز ۲مرحلهای در سامانه نسخه الکترونیک هم که یکی از مشکلات بیماران در حفظ اطلاعات شخصیشان است، توضیح میدهد: «گاهی اینترنت دچار اختلال میشود یا سامانههای همراه با اختلال مواجه میشوند. این موضوع روند نسخهنویسی را دچار مشکل میکند و باعث میشود پیامک کدرهگیری به بیمار نرسد. بنابراین رمز ۲مرحلهای با گرفتن تعهد از پزشک مبنیبر در اختیار قرار ندادن نام کاربری و رمز عبور انجام شده است.» او میگوید: «سازمان بیمه سلامت و بیمهشدگان این سازمان در نسخه الکترونیک با جامعه پزشکی در ارتباط هستند. هرچند تعداد معدودی از افراد ممکن است تخلفاتی داشته باشند، اما بیشتر اعضای جامعه پزشکی از این مسائل مبرا بوده و برای حفظ اسرار بیمار متعهد و به اخلاق پزشکی پایبند هستند. ضمنا اگر پزشک به تعهد خود عمل نکند، باید به سیستمهای نظارتی براساس مقررات پاسخگو باشد.» این مسئول در سازمان بیمه سلامت، درباره شیوه دسترسی بیمهشدگان به نسخهها و داروهایی که در سامانه نسخهنویسی الکترونیک برای آنها نوشته و پیچیده شده هم توضیح میدهد: «بیمهشدگان سازمان بیمه سلامت برای دسترسی به سابقه پزشکی خود از زمان الکترونیکی شدن نسخهها میتوانند به سامانه شهروندی این سازمان به نشانی http://eservices.ihio.gov.ir/esc مراجعه کنند. در این سایت افراد با وارد کردن کدملی و تلفنهمراهی که به نام خودشان است، میتوانند وارد شوند و سوابق پزشکی خود از زمان الکترونیکیشدن خدمات را مشاهده کنند.»